Lär känna Float.UF, teamet och vår historia!
Bild: #Tide
Val av material
Armbanden består av ett polyesterbaserad tråd och en silverberlock. Polyestern är tillverkad av upcyclad plast som plockats längs strandkanter och vattendrag i Thailand. Det är ett hållbart alternativt då det ger nytt liv till redan producerad plast och alltså inte tvingar till raffinering av nybrutna material. Silver, som är i berlocken, är en ädelmetall och icke-förnybar resurs. Vi anser att det var ett hållbart alternativt då silvret vi använder är återanvänt vilket innebär att vi kan ge det en ny funktion. På så sätt nyttjar vi resurser som redan finns på ett bra sätt. När vi paketerar armbanden använder vi oss av pappåsar. Här tänkte vi snarare på miljön genom att välja bort att använda bubbelplast eller annan plastförpackning i transporten. Vi ville inte använda oss av nyproducerad plast då vi ansåg att miljöpåverkan var mer negativ hos den jämfört med hos papper.
Hantverk
Med hjälp av våra partners på #TideOceanMaterial kan vi tillverka ett armband på befintlig råvara som utsmyckas av berlocker i återvunnet Sterling Silver från L8Hasselblad.
Produktionen får en ny början och når sitt slut hemma hos Floats fem medlemmar som bor runt om i Stockholm. I en nostalgisk process flätar de armbanden och passar in Silverberlockerna. Armbanden knyts, bränns i ändarna, förpackas och finner slutgiltigen sin väg till konsumenten.
Bild: #Tide
Miljöansvar
Den genomstrålande tanken med Float UF är att åtgärda de problemet som uppstår när kopiösa mängder plast löper ut i världens hav varje år. Därför vidtar vi insatser genom ung företagsamhet för att kunna reducera plast i havet genom konsumtion. Detta gör att vi får en positiv inverkan på tre av de globala FN målen:
Mål 12
Detta mål behandlar en ansvarsfull konsumtion och produktion. Float UF visar att det finns möjlighet i en stor utsträckning att producera med befintliga medel istället för att ständigt tillverka på ny råvara. Människan har inte nyttjat naturens resurser på ett ansvarsfullt sätt och våra konsumtionsmönster måste förändras. Vi vill förespråka en väg mot hållbar utveckling och upplysa konsumenter och producenter om hållbara alternativ som finns idag.
Mål 13
Klimatförändringarna är ett verkligt och obestridligt hot mot hela civilisationen. Plastproduktionen ökar koldioxidutsläppen som i sin tur leder till global uppvärmning. Genom att upcycla plast minskar vi behovet av ny plastproduktion som bidrar till mindre CO2 utsläpp.
Mål 14
Världens hav täcker 70% av jordens yta och över 3 miljoner människor är beroende av havets mångfald för sin försörjning. Vi vill bidra i arbetet att minska mängden föroreningar som åsamkar planeten så mycket skada.